ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ ΜΕΘΑΝΑ
       

1ο ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ (24-26/5/2013)

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη  επιτυχία το 1ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών στα Μέθανα. Μοναδικά σκαριά που ήδη συμπληρώνουν 100 έτη ζωής και πλεύσης εκτέθηκαν στις εγκαταστάσεις του λιμανιού των Μεθάνων και έγιναν αντικείμενο θαυμασμού από εκατοντάδες επισκέπτες.

Τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, περάματα, βαρκαλάδες και άλλα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη κόσμησαν την θάλασσα του Σαρωνικού και λάμπρυναν με την παρουσίασή τους ένα κατάμεστο χώρο τουριστών και επισκεπτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επιβατηκά και αλιευτικά παραδοσιακά ξύλινα σκάφη σαν μία σύνθεση λουλουδιών ξεσήκωσαν τους μικρούς και μεγάλους.

Οι επισκέπτες της εκθέσεως είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν παραδοσιακές ιστιοφορίες όπως σακολέβα, λατίνι, φλόκο, πέννα, κλπ και να ξαναζωντανέψει η παραδοσιακή Ελληνική ναυπηγική και η δουλειά του Έλληνα καραβομαραγκού.

Το Ναυτικό σαλόνι συνδιοργανώθηκε από τον ΕΟΤ, τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών (ΕΣΠΣ).

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με φαγοπότι για όλους, προσφορά του Δήμου, χορούς από τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Γαλατά και την μοναδική νησιώτικη μουσική του συγκροτήματος του Νίκου Οικονομίδη και της Παριανής τραγουδίστριας Κυριακής.

 

2ο ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ (30/5 - 01/6/2014)

Το 2ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών στα Μέθανα με την ονομασία "Traditional Boat Show Μέθανα 2014" που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου 2014 μετά από ένα επιτυχημένο τριήμερο εκδηλώσεων στην Λουτρόπολη των Μεθάνων.

Έλαβαν μέρος 27 άψογα συντηρημένα σκαριά-δείγματα της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, τα οποία εντυπωσίασαν όλους του παρευρισόμενους.

Στη φετινή διοργάνωση παρευρέθηκε πλήθος επισήμων μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο Χρήστος Πάλλης, πρόεδρος του ΕΟΤ, εκ μέρους και της Υπουργού Τουρισμού, ο Αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ Α.Ε Γιώργος Ανωμερίτης, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης, ο Υποναύαρχος Γιώργος Μπουμπόπουλος εκ μέρους του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος και ο πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Νίκος Καβαλλιέρος.

Ο κόσμος που για ακόμα μία χρονιά τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση αυτή, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά αυτά τα στολίδια των Ελληνικών θαλλασσών, να συζητήσει και να ενημερωθεί γύρω απο την Παραδοσιακή Ναυπηγηκή Τέχνη και φυσικά να περάσει ένα πολύ όμορφο τριήμερο στα Μέθανα.